纷纭教育
您的当前位置:首页重庆初二初中英语同步测试带答案解析

重庆初二初中英语同步测试带答案解析

来源:纷纭教育
重庆初二初中英语同步测试

班级:___________ 姓名:___________ 分数:___________

一、单项选择

1.She is new here, so she has ______ friends at school . A.little B.a little C.few D.a few

2.You read the newspaper just now. Did you find ______ in it ? A.interesting anything B.anything interesting C.interesting something D.something interesting

3.They arrived _____ Shanghai _______ a cold morning. A.in, inB.in, on C.at, on D.at, in

4._________ bad weather ! It’s rainy for two weeks. A.What B.What a

C.How

5. ______ he is tall, ______ he isn’t good at basketball. A.Although, / B.But, / C.Although, but D.But, although

6.Lily ________ walks with her father after dinner . A.sometime C.some time

B.sometimes D.some times

7.There is ______ wrong with the clock.. It doesn’t work . A.everything B.nothing C.something D.anything

8.Tom studies ______. He ______ plays with his friends. A.hard, hardly B.hardly, hardly C.hardly, hard D.hard, hard

9. ------How many hours do you exercise every day? ----- _________. A.Twice a day

B.Twice a week C.TwoD.Once

10.She doesn’t look after her ______ . She often eats ______ food. A.healthy, unhealthy B.health, unhealth C.health, unhealthy D.healthy, unhealthy

11.We ______ a great time because it was rainy all the time. A.don’t have B.isn’t have C.didn’t have D.wasn’t have

D.How a

12. I feel ______ when I watch that ______ match . A.excited, exciting C.excited, excited

B.exciting, exciting D.exciting, excited

13.I didn’t go to the beach______ vacation. I stayed ______ home. A.for, in B.for, at C.on, in D.in, at

14. ---- How often does the train run to Beijing ? ----- ________ twenty minutes. A.Any B.Each

C.Every D.Some

15. I like junk food very much, but I eat ______ only once a month. A.it B.them C.they

D.its

16.-------Jim, help ____ to some bread. -------Thank you. A.himself B.myself

C.itself D.yourself

17.-------I am going to London for a holiday next month. ------______.

A.Have a good time C.Good job

B.It’s terrible D.What a pity

18. He didn’t write _________, although he had . A.careful enough, enough time C.enough careful, time enough

B.carefully enough, enough time D.enough carefully, time enough

19.Everyone in my class _______ the poor boy. A.want to help C.wants to help

B.want helping D.wants helping

20.-------Who taught you Chinese ? --------Nobody. I learned it by _____ . A.I B.my

C.me D.myself

二、完形填空

完形填空 (20分)

How can we keep healthy? One important thing is to exercise .The Smith family try to exercise every day. Qiang Smith not exercise in the morning because he must be at his job at seven o’clock. But he runs every evening. He walks a lot, 。 He walks to school every day and after school he basketball with his friends. Qiang goes to a yoga class a week. But it isn’t this way. Last year Mr. and Mrs. Smith drove everywhere. They thought they should use(使用) the all the time. Now the Smiths don’t use their car, and they all better now. And they think they shouldn’t be .They don’t have to exercise every day, but they should to keep in good health.

【1】

A.sometimes B.often C.never D.hardly ever

【2】

A.may B.can C.maybe D.can be

【3】

A.either B.also C.too D.well

【4】

A.plays B.watches C.surf D.looks

【5】

A.one times B.three time C.three times D.two time

【6】

A.always B.usually C.hardly D.sometimes

【7】

A.skateboard B.bike C.car D.ship

【8】

A.have B.make C.feel D.study

【9】

A.lazy B.healthy C.active D.well

【10】

A.want B.keep C.stay D.try

三、阅读理解

1.There is an old English saying. It tells us that we must go to bed early and get up early in the morning. Then we can be healthy. We can be rich and clever.

This is true. The body must have enough sleep to be healthy. Children of young age should have ten hours sleep every night. If children don’t have enough sleep, they can not do their work well and they may not be healthy. The body also needs exercise. Walking, running, jumping and playing games are all helps the blood(血液) to move around in the body. It is very important. Our blood moves to all parts of our body. The head also needs blood. Exercise helps us to think better.

【1】If we want to be healthy, we must ________. A.eat more B.sleep more C.play more D.go to bed early and get up early

【2】Children of young age should have ____________ hours sleep every day. A.ten B.nine C.eleven

D.twelve

【3】If children don’t have sleep, they can not _________. A.work well B.be clever and healthy C.eat well D.A and B

【4】The body also needs ____________. A.walking C.exercise

B.running D.jumping

【5】Does exercise help us think better ? A.Yes, it does. B.No, it doesn’t

C.It helps us think better.

D.It doesn’t help us think better.

2.Healthy eating doesn’t just mean what you eat, but how you eat. Here is some advice(建议) on healthy eating. Eat with others. It can help you to see others’ healthy eating habits. If you usually eat with your parents, you can find that the food you eat is more delicious

Listen to your body. Ask yourself if you are really hungry. Have a glass of water to see if you are thirsty---sometimes you are just thirsty, you need no food. Stop eating before you feel full.

Eat breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. After you don’t eat for the past ten hours, your body needs food to get you going. You can be cleverer after eating breakfast.

Eat healthy snacks like fruits, yogurt or cheese. We all need snacks sometimes. In fact, it’s a good idea to eat two healthy snacks between your three meals. This doesn’t mean that you can eat a bag of chips instead of (代替) a meal.

Don’t eat dinner late. With our busy life, we always put off(推迟) eating dinner time. Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed. This will give your body a chance(机会) to digest most of the food before you sleep. 【1】The writer gives us ________ pieces of advice on healthy eating. A.4 B.5 C.6 D.7

【2】Which snack is NOT mentioned(提到) in the passage ? A.Fruits B.Yogurt C.Chips

D.Ice cream

【3】Which is TRUE ?

A.Snacks are bad for our health.

B.We should keeping eating until(直到) we are full. C.Dinner is the most important meal of the day.

D.We should have dinner at least 3 hours before going to bed.

【4】The word “digest” means _____________. A.消化 B.享用

C.储存

D.循环

【5】The passage tells us __________________. A.where to eat C.what to eat

B.how to eat D.when to eat

3.A blind(盲人) boy sat on the street with a hat by his feet. He held up(举起) a sign which said: \"I am blind, please help.\" There were only a few coins (硬币) in the hat. A man walked by. He put a few coins into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by could see the new words. Soon the hat started to fill up(装满). That afternoon the man who had changed(改变) the sign came to see how things were. The boy recognized(认出)his footsteps(脚步)and asked: \"Were you the one who changed(改变) my sign this morning? What did you write?\" The man said: \"I only wrote the truth.() I said what you said but in a different way.\" His words were \"Today is a beautiful day but I cannot see it.\" Do you think the first sign and the second sign said the same thing? Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign only told people to put some money in the hat. The second sign told people that they could enjoy the day, but the boy could not enjoy it, because he was blind. The first sign simply said the boy was blind. The second sign reminded(提醒)people they were lucky that they were not blind. There are at least(至少) two lessons we can learn from this simple story. The first is: Be thankful for what you have. The second is: Be creative. Think differently. There is always a better way. 【1】 The boy on the street__________. A.sold his old hat

B.begged(乞求)for money

C.was busy collecting(收集)coins D.showed his good handwriting(书法)

【2】 How did the man help the blind boy? A.He took the boy's sign away.

B.He only gave the boy some money. C.He changed the words on the sign. D.He talked to the blind boy.

【3】 The man is in this story ________. A.scary C.kind

B.strict D.interesting

【4】 The underlined word “creative” means A.胜利的 C.有同情心的

B.有创新的 D.有幽默感的

【5】 Which is the best title(题目) for the passage? A.Enjoy a sunny day

B.A blind boy on the street

C.Help the disabled(残疾)people D.Different words make the difference

四、其他

任务型阅读。仔细阅读下面的短文并要求完成后面的小题。(6分)

What will the weather be like? Some people say they can know what the weather will be like from birds. When they see birds fly high out to the sea, they know it is a nice day, because birds don’t like to fly out when it will rain. When the weather will be bad, the birds come back to the beach. A big wind may come with a rain. Birds do not like to fly in a big wind. They may sit in a tree when rain is coming. Other animals can also tell the weather. It’s a cloudy day. The rain is coming. Chickens aren’t quiet, and they are running here and there. Frogs(青蛙) are making big noise(声音)in the pool. If it is a nice day, the frogs will come out of the water. 【1】Can we learn about the weather from birds? __________________________________

【2】How many kinds of animals can we find in the passage? __________________________________.

【3】What are chickens doing when the rain is coming? __________________________________.

五、补充句子

A:______【1】_______

B: I went to Shenzhen to see my parents. What about you ? A: I went on a trip.

B: That sounds great!___

【2】______ A: London. B: Really ?___

【3】_____.

A;I went with my parents. B:______

【4】___________ A: For three weeks. B:______

【5】_______ A: Last weekend.

B: Wow, it was wonderful. I can’t wait to visit London.

六、句型转换

句型转换(8分)

【1】She has piano lessons twice a week.(对划线部分提问) __________ __________ does she have piano lessons?

【2】I did my homework yesterday. (改为否定句)

I __________ ___________ my homework yesterday.

【3】We have Chinese lessons on Monday, Wednesday, Thursday and Friday.(变同义句) We have Chinese lessons ________ _______ a week.

【4】 吃太多的垃圾食品对我们没好处。(完成译句)

It’s not good for us to eat ___________ __________ junk food.

七、单词拼写

根据下列短文内容在短文后的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。(16分) Do kids need pen pals(笔友)? Let’s listen to Joe and his mother.

Joe: I need pen pals. I’m the only boy at home. I have no sisters _【1】_ brothers. My parents are busy. They usually get home after 9:00 p. m. Sometimes they come home before 7:00 p. m, but I

【2】____ find anything to talk with them. They are too __

【3】with me. At school, I have some friends, too. I don’t want to tell them too __

【4】__ things. I have two pen pals. I ___

【5】__ with them in letters. I can tell them anything and they can answer all my _

【6】___. They are really my good friends.

Joe’s mother: Pen pals? Our kids can talk with us,read books and play with their friends. His father and I often ___

【7】__ him to the sports club on weekends. Joe loves sports there. We give him anything he needs. _

【8】__does he need pen pals?

八、书面表达

书面表达(15分)

假如上周末你和班上的同学到西山公园(Xishan Park)玩得很快乐。请以为题,根据下面的提示写一篇短文,要点提示:

1.时间:星期天早上8点。

2.学校门口集合(get together),骑自行车到达目的地大约30分钟。 3.有拍照,游戏,野餐(have a picnic)等活动。 4.大家度过一个愉快的周末。

_______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________

重庆初二初中英语同步测试答案及解析

一、单项选择

1.She is new here, so she has ______ friends at school . A.little B.a little C.few D.a few

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:她是新来的,因此她在学校没有几个朋友。Little,a little修饰不可数名词;few,a few 修饰可数名词复数,few表否定,a few表肯定,根据句意,故选C。 【考点】考查代词。

2.You read the newspaper just now. Did you find ______ in it ? A.interesting anything B.anything interesting C.interesting something D.something interesting

【答案】B

【解析】试题分析: 句意:刚才你看报纸了,你发现了一些有趣的事情吗?此题考查形容词修饰不定代词,放不定代词之后。Something用于肯定句式中,anything用于否定句式和疑问句式中,故选B。 【考点】 考查形容词与不定代词。

3.They arrived _____ Shanghai _______ a cold morning. A.in, in B.in, on C.at, on D.at, in

【答案】 B

【解析】试题分析: 句意:他们在一个寒冷的冬天的早上到达了上海。此题考查arrive in+大地点,arrive at+小地点;in the morning泛指每天早上,on a cold morning在特指的那个寒冷的早上。故选B。 【考点】 考查介词。

4._________ bad weather ! It’s rainy for two weeks. A.What B.What a C.How D.How a

【答案】 A

【解析】试题分析: 句意:多么糟糕的天气啊!下了两周雨了。此题考查感叹句,What+(a/an)+adj+n+主语+谓语!故选A。

【考点】 考查感叹句。

5. ______ he is tall, ______ he isn’t good at basketball. A.Although, / B.But, / C.Although, but D.But, although

【答案】 A

【解析】试题分析: 句意:虽然他很高,但是他不擅长篮球。此题考查连词,汉语中可以连用,但是英语中虽然,但是不可以同时使用,只能用其一,故选A。 【考点】 考查连词。

6.Lily ________ walks with her father after dinner . A.sometime B.sometimes C.some time D.some times

【答案】 B

【解析】试题分析: 句意:饭后莉莉有时候和她爸爸一起散步。此题考查A. sometime 某时; B. sometimes有时候; C. some time 一些时间; D. some times几次,根据句意,故选B。 【考点】 考查副词。

7.There is ______ wrong with the clock.. It doesn’t work .

A.everything C.something B.nothing D.anything

【答案】 C

【解析】试题分析: 句意:钟表出了点问题,它不动了。此题考查A. everything 一切; B. nothing没有事; C. something某事; D. anything任何事,根据句意,故选C。 【考点】 考查不定代词。

8.Tom studies ______. He ______ plays with his friends. A.hard, hardly B.hardly, hardly C.hardly, hard D.hard, hard

【答案】A

【解析】试题分析: 句意:汤姆学习很努力,他几乎不和朋友们玩耍。此题考查副词,hardly几乎不,hard努力地;根据句意,故选A。 【考点】 考查副词。

9. ------How many hours do you exercise every day? ----- _________. A.Twice a day B.Twice a week C.Two D.Once

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:你每天锻炼几个小时?两个小时。此题考查A. Twice a day一天两次; B. Twice a week一周两次;前两项用how often进行提问; D. Once一次;根据句意,故选C。 【考点】 考查交际用语。

10.She doesn’t look after her ______ . She often eats ______ food. A.healthy, unhealthy B.health, unhealth C.health, unhealthy D.healthy, unhealthy

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:她照顾不好她的健康,她经常吃不健康的食品。此题考查health名词健康;healthy形容词健康的;unhealthy形容词不健康的;unhealth名词不健康,根据句意,故选C。 【考点】 考查形容词和名词。

11.We ______ a great time because it was rainy all the time. A.don’t have B.isn’t have C.didn’t have D.wasn’t have

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:我们玩得不开心因为一直在下雨。此题考查句子前后时态一致,故选C。 【考点】 考查时态。

12. I feel ______ when I watch that ______ match . A.excited, exciting B.exciting, exciting C.excited, excited D.exciting, excited

【答案】A

【解析】试题分析: 句意:当我观看那场令人兴奋的比赛时,我感觉很兴奋。此题考查exciting和excited之间的区别,excited是人做主语,exciting是修饰事物。根据句意,故选A。 【考点】 考查形容词。

13.I didn’t go to the beach______ vacation. I stayed ______ home. A.for, in B.for, at C.on, in D.in, at

【答案】B

【解析】试题分析: 句意:我没有去沙滩度假,我呆在家里了。此题考查固定短语go to ……for vacation去……度假;stay at home呆在家,故选B。 【考点】 考查介词。

14. ---- How often does the train run to Beijing ? ----- ________ twenty minutes. A.Any B.Each C.Every D.Some

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:火车多久跑一次北京。此题考查A. Any任何一个; B. Each每一个; C. Every+时间段表示每隔多长时间 ; D. Some一些;根据句意,故选C。 【考点】 考查代词。

15. I like junk food very much, but I eat ______ only once a month. A.it B.them C.they D.its

【答案】A

【解析】试题分析: 句意:我喜欢垃圾食品,但是我一个月只吃一次。此题考查因为junk food是不可数名词只能用it代替;故选A。 【考点】 考查代词。

16.-------Jim, help ____ to some bread. -------Thank you. A.himself B.myself C.itself D.yourself

【答案】D

【解析】试题分析: 句意:请随便吃些面包。此题考查反身代词help oneself to请随便吃些什么,故选D。 【考点】 考查反身代词。

17.-------I am going to London for a holiday next month. ------______.

A.Have a good time B.It’s terrible C.Good job D.What a pity

【答案】A

【解析】试题分析: 句意:下个月我要去伦敦度假了。祝你玩得开心。此题考查B. It’s terrible 糟糕; C. Good job 做得好; D. What a pity很遗憾;根据句意,故选A。 【考点】 考查交际用语。

18. He didn’t write _________, although he had . A.careful enough, enough time B.carefully enough, enough time C.enough careful, time enough D.enough carefully, time enough

【答案】B

【解析】试题分析: 句意:他不能写得足够仔细,尽管他有足够的时间。此题考查enough的用法,enough修饰名词放名词之前;enough修饰形容词副词放在形容词副词之后;故选B。 【考点】 考查副词。

19.Everyone in my class _______ the poor boy. A.want to help B.want helping C.wants to help D.wants helping

【答案】C

【解析】试题分析: 句意:在我们班的每一个人都想要帮助那可怜的男孩。此题考查everyone做主语单三处理,want to do sth想要做某事固定短语;故选C。 【考点】 考查动词。

20.-------Who taught you Chinese ? --------Nobody. I learned it by _____ . A.I B.my C.me D.myself

【答案】D

【解析】试题分析: 句意:谁教的你汉语?没有人,我自学的。此题考查反身代词learn by oneself自学;故D。 【考点】 考查反身代词。

二、完形填空

完形填空 (20分)

How can we keep healthy? One important thing is to exercise .The Smith family try to exercise every day. Qiang Smith not exercise in the morning because he must be at his job at seven o’clock. But he runs every evening. He walks a lot, 。 He walks to school every day and after school he basketball with his friends. Qiang goes to a yoga class a week. But it isn’t this way. Last year Mr. and Mrs. Smith drove everywhere. They thought they should use(使用) the all the time. Now the Smiths don’t use their car, and they all better now. And they think they shouldn’t be .They don’t have to exercise every day, but they should to keep in good health.

【1】

A.sometimes B.often C.never D.hardly ever

【2】

A.may B.can C.maybe D.can be

【3】

A.either B.also C.too D.well

【4】

A.plays B.watches C.surf D.looks

【5】

A.one times B.three time C.three times D.two time

【6】

A.always B.usually C.hardly D.sometimes

【7】

A.skateboard B.bike C.car D.ship

【8】

A.have B.make C.feel D.study

【9】

A.lazy B.healthy C.active D.well

【10】

A.want B.keep C.stay D.try

【答案】【1】B 【2】B 【3】C

【4】A 【5】C 【6】A 【7】C 【8】C 【9】A 【10】D

【解析】本文讲述的是怎样保持健康呢?一个最重要的事情就是要经常锻炼身体。介绍了史密斯一家人坚持步行保持好身体的习惯。

【1】考查副词及语境。句意:一个最重要的事情就是要经常锻炼身体。A. sometimes有时候;B. often经常; C. never从来不; D. hardly ever几乎不,根据句意,选B。

【2】考查动词。句意:史密斯.强由于七点去上班,早上不能去做运动。A. may可以; B. can能够; C. maybe可能; D. can be能是;根据句意,故选B。

【3】考查副词。句意:但是他每天早上跑步,他也一直步行。A. either用于否定句式中的也;B. also 也,还放于句中,不用于句末; C. too句末,也; D. well好,根据句意,故选C。

【4】考查动词。句意:他每天早上步行去学校,然后放学后和朋友们打篮球。打篮球固定短语,故选 A。 【5】考查副词及语境。句意: 强每周去瑜伽教室三次。Once一次,twice两次,three times三次,故选C。 【6】考查副词及语境。句意:但是他不一直这样。A. always 总是; B. usually通常;C. hardly几乎不; D. sometimes有时候,根据句意,故选A。

【7】考查名词。句意:他们认为他们应该一直用车。故选 C。

【8】考查动词。句意:现在斯密斯一家人更喜欢步行。而且他们感觉更好了。根据句意,故选 C。

【9】考查形容词及语境。句意:而且他们认为他们不应该懒惰了,他们没必要每天去锻炼了。A. lazy懒惰的; B. healthy健康的; C. active活跃的;D. well 身体好;根据句意,故选A。

【10】考查动词。句意:但是他们应该尽力保持好身体。Try to do sth尽力做某事,可知答案选D。 【考点】日常生活类短文。

三、阅读理解

1.There is an old English saying. It tells us that we must go to bed early and get up early in the morning. Then we can be healthy. We can be rich and clever.

This is true. The body must have enough sleep to be healthy. Children of young age should have ten hours sleep every night. If children don’t have enough sleep, they can not do their work well and they may not be healthy. The body also needs exercise. Walking, running, jumping and playing games are all helps the blood(血液) to move around in the body. It is very important. Our blood moves to all parts of our body. The head also needs blood. Exercise helps us to think better.

【1】If we want to be healthy, we must ________. A.eat more B.sleep more C.play more D.go to bed early and get up early

【答案】D

【解析】根据It tells us that we must go to bed early and get up early in the morning. Then we shall be healthy.可知选D。

【2】Children of young age should have ____________ hours sleep every day. A.ten B.nine C.eleven D.twelve

【答案】A

【解析】根据Children of young age should have ten hours' sleep every night.可知选A。

【3】If children don’t have sleep, they can not _________. A.work well B.be clever and healthy C.eat well D.A and B

【答案】D

【解析】根据Children who do not have enough sleep cannot do their work well and they may not be healthy 描述可知选D。

【4】The body also needs ____________. A.walking B.running C.exercise D.jumping

【答案】C

【解析】 根据The body also needs exercise. 锻炼就是指的体育运动。故选C。

【5】Does exercise help us think better ? A.Yes, it does. B.No, it doesn’t

C.It helps us think better.

D.It doesn’t help us think better.

【答案】A

【解析】根据Exercise helps us to think better.可知选A。 【考点】关于健康问题的说明文

2.Healthy eating doesn’t just mean what you eat, but how you eat. Here is some advice(建议) on healthy eating. Eat with others. It can help you to see others’ healthy eating habits. If you usually eat with your parents, you can find that the food you eat is more delicious

Listen to your body. Ask yourself if you are really hungry. Have a glass of water to see if you are thirsty---sometimes you are just thirsty, you need no food. Stop eating before you feel full.

Eat breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. After you don’t eat for the past ten hours, your body needs food to get you going. You can be cleverer after eating breakfast.

Eat healthy snacks like fruits, yogurt or cheese. We all need snacks sometimes. In fact, it’s a good idea to eat two healthy snacks between your three meals. This doesn’t mean that you can eat a bag of chips instead of (代替) a meal.

Don’t eat dinner late. With our busy life, we always put off(推迟) eating dinner time. Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed. This will give your body a chance(机会) to digest most of the food before you sleep. 【1】The writer gives us ________ pieces of advice on healthy eating. A.4 B.5 C.6 D.7

【答案】B

【解析】根据Here is some advice on healthy eating.及下文二三四五六段描述,可知作者提出了五条建议,故选B.

【2】Which snack is NOT mentioned(提到) in the passage ? A.Fruits B.Yogurt C.Chips D.Ice cream

【答案】D

【解析】根据短文第五段描述,可知短文提到了水果、酸乳和炸薯条,故选D。

【3】Which is TRUE ?

A.Snacks are bad for our health.

B.We should keeping eating until(直到) we are full. C.Dinner is the most important meal of the day.

D.We should have dinner at least 3 hours before going to bed.

【答案】D

【解析】根据短文最后一段Try to eat dinner at least 3 hours before you go to bed.描述,可知选D。

【4】The word “digest” means _____________. A.消化 B.享用 C.储存 D.循环

【答案】A

【解析】联系本句上下文,可知此处指的是在你接下来八到十个小时的休息之前,给你的身体一个机会来消化大部分的食物。故选A。

【5】The passage tells us __________________. A.where to eat B.how to eat C.what to eat D.when to eat

【答案】B

【解析】这篇短文主要针对健康饮食提出了五条建议,故选B。 【考点】考查健康饮食说明文

3.A blind(盲人) boy sat on the street with a hat by his feet. He held up(举起) a sign which said: \"I am blind, please help.\" There were only a few coins (硬币) in the hat. A man walked by. He put a few coins into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by could see the new words. Soon the hat started to fill up(装满). That afternoon the man who had changed(改变) the sign came to see how things were. The boy recognized(认出)his footsteps(脚步)and asked: \"Were you the one who changed(改变) my sign this morning? What did you write?\" The man said: \"I only wrote the truth.() I said what you said but in a different way.\" His words were \"Today is a beautiful day but I cannot see it.\" Do you think the first sign and the second sign said the same thing? Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign only told people to put some money in the hat. The second sign told people that they could enjoy the day, but the boy could not enjoy it, because he was blind. The first sign simply said the boy was blind. The second sign reminded(提醒)people they were lucky that they were not blind. There are at least(至少) two lessons we can learn from this simple story. The first is: Be thankful for what you have. The second is: Be creative. Think differently. There is always a better way. 【1】 The boy on the street__________. A.sold his old hat

B.begged(乞求)for money

C.was busy collecting(收集)coins D.showed his good handwriting(书法)

【答案】B

【解析】细节理解题。根据He held up a sign which said: “I am blind, please help.” 他举着一块牌子,上边写着:我是盲人,请帮帮我。故选B。

【2】 How did the man help the blind boy? A.He took the boy's sign away.

B.He only gave the boy some money. C.He changed the words on the sign. D.He talked to the blind boy.

【答案】C

【解析】细节理解题。根据wrote some words 和Soon the hat began to fill up.他写上了几个字。不一会儿,帽子了开始满了。故选C。

【3】 The man is in this story ________. A.scary C.kind

B.strict D.interesting

【答案】C

【解析】 根据题目要求那一项是正确的,根据文章意思,Without the man’s help, the blind boy couldn’t get so much money.没有那个男人的帮助,这位盲人不能得到如此多的钱。故选C。

【4】 The underlined word “creative” means A.胜利的 B.有创新的 C.有同情心的 D.有幽默感的

【答案】B

【解析】细节理解题。词意猜测题。根据Think differently. There is always a better way. 此单词应该是创新的,故选B。

【5】 Which is the best title(题目) for the passage? A.Enjoy a sunny day

B.A blind boy on the street

C.Help the disabled(残疾)people D.Different words make the difference

【答案】D

【解析】细节理解题。根据故事围绕牌子上不同的话,产生不同的结果而展开的。故选D。 【考点】考查故事类短文阅读。

四、其他

任务型阅读。仔细阅读下面的短文并要求完成后面的小题。(6分)

What will the weather be like? Some people say they can know what the weather will be like from birds. When they see birds fly high out to the sea, they know it is a nice day, because birds don’t like to fly out when it will rain. When the weather will be bad, the birds come back to the beach. A big wind may come with a rain. Birds do not like to fly in a big wind. They may sit in a tree when rain is coming. Other animals can also tell the weather. It’s a cloudy day. The rain is coming. Chickens aren’t quiet, and they are running here and there. Frogs(青蛙) are making big noise(声音)in the pool. If it is a nice day, the frogs will come out of the water. 【1】Can we learn about the weather from birds? __________________________________

【答案】Yes,we can.

【解析】理解归纳题,根据“Some people say they can know what the weather will be like from birds.“纵观全文的语句理解可知。

【2】How many kinds of animals can we find in the passage? __________________________________.

【答案】Three.

【解析】细节理解题,根据文中提到了鸟,鸡还有青蛙,我们根据它们的行为就可以判断出天气情况。共三种动物。

【3】What are chickens doing when the rain is coming? __________________________________. 【答案】They are running here and there.

【解析】细节理解题,根据文中语句“The rain is coming. Chickens are not quiet, and they are running here and there. Frogs are making big noise in the pool. If it is a nice day, the frogs will come out of the water.”理解可知。 【考点】考查科技类阅读

五、补充句子

A:______【1】_______

B: I went to Shenzhen to see my parents. What about you ? A: I went on a trip.

B: That sounds great!___ 【答案】G

【解析】根据回答I went to Shenzhen to see my parents.应该问去年假期你做什么了?故选G。

【2】______ A: London. B: Really ?___ 【答案】A

【解析】根据回答London,应该问你去哪了?故选A。

【3】_____.

A;I went with my parents. B:______ 【答案】C

【解析】根据回答I went with my parents,应该问你和谁一起去的。故选C。

【4】___________ A: For three weeks. B:______ 【答案】F

【解析】根据回答For three weeks.应该问你在那呆了多长时间。故选F。

【5】_______ A: Last weekend.

B: Wow, it was wonderful. I can’t wait to visit London.

【答案】D

【解析】根据回答last weekend,应该问你什么时候回来的?故选D。 【考点】考查情景交际。

六、句型转换

句型转换(8分)

【1】She has piano lessons twice a week.(对划线部分提问) __________ __________ does she have piano lessons?

【答案】How often

【解析】句意:她一周上两堂钢琴课。对twice a week进行提问,问的是频率,多久一次,故用how often。

【2】I did my homework yesterday. (改为否定句)

I __________ ___________ my homework yesterday.

【答案】didn’t do

【解析】句意:昨天我做我的作业了。要求改成否定句,一般过去时,应用didn’t来否定。

【3】We have Chinese lessons on Monday, Wednesday, Thursday and Friday.(变同义句) We have Chinese lessons ________ _______ a week.

【答案】four times

【解析】句意:我们在周一,周三,周四和周五上语文课。变同义句,也就是一周上四次语文课。

【4】 吃太多的垃圾食品对我们没好处。(完成译句)

It’s not good for us to eat ___________ __________ junk food. 【答案】too much

【解析】此题考查固定短语too much太多的不可数名词,too many太多的可数名词的复数。 【考点】考查句型转换。

七、单词拼写

根据下列短文内容在短文后的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺。(16分) Do kids need pen pals(笔友)? Let’s listen to Joe and his mother.

Joe: I need pen pals. I’m the only boy at home. I have no sisters _【1】_ brothers. My parents are busy. They usually get home after 9:00 p. m. Sometimes they come home before 7:00 p. m, but I 【答案】or

【解析】考查连词及语境。句意:我没有兄弟和姐妹,or用于否定句式中表示和的意思,根据句意,故填or。

【2】____ find anything to talk with them. They are too __ 【答案】can’t

【解析】考查情态动词。句意:他们有时候七点之前回家,但是我找不到和他们交谈的内容;根据句意,故填can’t。

【3】with me. At school, I have some friends, too. I don’t want to tell them too __ 【答案】strict

【解析】考查形容词。句意:他们对我太严厉了,strict严厉的,be strict with对某人很严厉,根据句意,故填strict。

【4】__ things. I have two pen pals. I ___ 【答案】many

【解析】考查副词。句意:我又不想告诉他们太多事情,too many+可数名词的复数,故填many。

【5】__ with them in letters. I can tell them anything and they can answer all my _ 【答案】talk

【解析】考查动词及语境。句意: 我有两个笔友,我用信和他们交谈,talk with somebody固定短语,和某人交谈,故填talk。

【6】___. They are really my good friends.

Joe’s mother: Pen pals? Our kids can talk with us,read books and play with their friends. His father and I often

___

【答案】questions

【解析】考查名词及语境。句意:我能告诉他们任何事情并且他们也能回答我所有的问题,根据句意,故填questions。

【7】__ him to the sports club on weekends. Joe loves sports there. We give him anything he needs. _ 【答案】take

【解析】考查动词。句意:他爸爸和我周末经常带他去体育俱乐部。Take somebody to sp 带某人去某地,故填take。

【8】__does he need pen pals? 【答案】Why

【解析】考查特殊疑问词。句意:为什么他还需要笔友?根据句意,故填why。 【考点】考查短文填空。

八、书面表达

书面表达(15分)

假如上周末你和班上的同学到西山公园(Xishan Park)玩得很快乐。请以为题,根据下面的提示写一篇短文,要点提示:

1.时间:星期天早上8点。

2.学校门口集合(get together),骑自行车到达目的地大约30分钟。 3.有拍照,游戏,野餐(have a picnic)等活动。 4.大家度过一个愉快的周末。

_______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________ 【答案】My happy weekend

Last weekend, my classmate and I went to Xishan Park. It was so interesting.

At 8:00 on Sunday morning, we got together at the school gate. When everyone arrived, we started. We liked riding, se we went there by bike. After about 30 minutes’ ride, we got there. We found a beautiful place to have a rest. And we took many beautiful photos and played games together. When we felt a little hungry, we took out our food to have a picnic. Everyone ate a lot. We all had a happy weekend.

【解析】这是一篇让我们写一篇去西山公园的短文。文章提出了四个要点,时间,地点,活动和感受。另外,写作时,小作者还注意了语句间的衔接,使文意连贯,表达流畅。

【亮点说明】这是一篇比较不错的作文。作者把列举的要点都写了进去。这些内容也比较贴合文章的需要,意思也很连贯。文章中还用了一些比较好的句型,如And we took many beautiful photos and played games together. When we felt a little hungry, we took out our food to have a picnic.等。 【考点】提纲类作文。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容